Nie/Znane Brzegi

Piwo to zdecydowanie jest moim ulubionym litewskim przedstawicielem tego szlachetnego belgijskiego stylu. Lubię do niego wracać z racji jego właściwości (nienachalnie) rozgrzewających i nie tylko. Nazwa znaczy tyle, co ”nieznane brzegi”. Za moment dokładnie je poznamy.

Neżinomas Krantas [Raudonu Plytu, Litwa]
=> dubbel (dojrzewający z prażonymi strużynami dębu francuskiego)
=> alkohol: 6%, ekstrakt: 14,7% , IBU-23
=> skład: woda, słody: Cara Aroma, Munich II, Cara Munich, Pilsner, karmelowy; chmiel Styrian Goldings, drożdże

ratebeer.com
ratebeer.com

Etykieta prawie minimalistyczna, trochę słabo, że tylko barwa różni poszczególne piwa z tego browaru (łącznie z nazwą, oczywiście).

Aromat – subtelny, zdecydowanie słodowy, lekko palony, z wyraźnie zaznaczoną nutą chlebową oraz drożdżową. Zapowiada się naprawdę ciekawie i przyjemnie. Barwa brunatna ze ślicznymi rubinowymi refleksami, mętna.
Piana niewysoka, kremowa, drobnopęcherzykowa. Opada dość szybko, lekko oblepia szkło.

W smaku jest raczej treściwe. Początek słodowy, chwilę później ujawniają się nuty karmelowe z odrobiną paloności, wyczuwalne jest także coś w rodzaju tych dębowych strużyn (pewien posmak kojarzący mi się z tym znanym z whisky) oraz delikatne nuty korzenne (skutek użycia chmielu Styrian Goldings). Na finiszu nabiera wytrawności: alkohol zaznacza się wyraźnie, ale nie jest nachalny, świetnie komponuje się z całą pozostałą gamą smaków i powoli rozgrzewa. Uobecnia się także słaba gorycz w towarzystwie suszonych owoców (głównie wiśnia i rodzynki, może dodatkowo żurawina).

Piwo będące łagodnym wstępem do innych napojów tego stylu, mających zazwyczaj wyższy woltaż.

_______________________
  • Ocena: 7/10
  • Cena: około 5 zł
_______________________________________________________
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s